BARNEROMNoen tanker om innredning.
Farger, møblering og sikkerhet.Trender skifter hele tiden, ikke minst når det gjelder fargesetting av rom. Det klassisk enkle med malte lyse flater egner seg ypperlig på et barneværelse. Bruk tid på forarbeid så du slipper å ergre deg over ujevne flater senere (som i alle andre rom for øvrig!) Bruk miljøvennlig maling og la rommet stå noen dager før innflytting. Spør i butikken om glansgrad, det er greit å kunne vaske av fingermerker og “små uhell” med såpe og vann. En malt ensfarget flate er en ypperlig bakgrunn for fargesterke detaljer som bilder (ikke minst de egen produserte), lekekasser, leker og tekstiler. Stormønstrede og utpregede “tematapeter” blir man fort lei, de virker heller dempende enn stimulerende på barnas frie fantasiutfoldelse. Da er det bedre å sette av et avgrenset område til ”yndlingstapetet", eller et motiv du/barnet kan velge selv og få det forstørret etter mål hos for eksempel firmaet iDekor (www.idekor.no).

De minste barna liker å leke der vi voksne er. Innvester gjerne i lekekasser som er lette å flytte fra et rom til et annet, og som evt. fungerer plassbesparende ved at de kan settes inn i hyller eller under en seng. Det er også lurt å oppbevare billedbøker på denne måten. Lær barna å holde orden tidlig ved å påføre merkelapper med bilder av kassens innhold. For de aller minste er det en morsom lek i seg selv å putte riktige leker opp i riktige kasser. Det er samtidig en ypperlig språkopplæring. Senere kan bildene kombineres med bokstaver.

Når barnet får interesse for å oppholde seg og leke på barneværelset, er møbler ikke det viktigste. Nok gulvplass er viktige stikkord. Siden mesteparten av den tidlige leken foregår på gulvet, bør man tenke gjennom om det er behov for varmekabler eller varme tepper. Teppene bør ikke være større enn at de lett kan luftes eller rengjøres, og utstyres med sklisikre underlag. Store puter og “tekstilklosser”er ypperlige til lek og kos. Hvis det er plass kan en lenestol være hyggelig å dele med en voksen og en spennende bok. Etter hvert kan en ribbevegg og eller klatretau være en riktig utfordring, med en støtdempende madrass under.

Køyesengen kommer man ikke utenom, den er plassbesparende når man er to, og utstyrt med fortrekksgardiner og lommelykt innen rekkevidde fungerer den som spennende hule - eller hva som helst! Eventuelt har man alltid en ekstra plass for overnattingsgjester. En hems er et annet alternativ, der kan “ førsteetasjen” romme alt fra dukkekrok til kosekrok og senere lekseplass. Men husk sengehest når sengen ikke lenger står på gulvnivå. Sengelampen skal festes til veggen, og unngå “løse” lamper og ledninger generelt. Apropos lyskilder er det samme “innredningsregler” som gjelder her som for et tilsvarende rom for voksne, en god blanding av taklys, stemningslys og godt leselys. Er barneværelset stort nok kan det deles inn i soner ved hjelp lave reoler eller kanskje en hyggelig sofa. Alle hyller, enten de står mot en vegg eller midt på gulvet må festes til underlaget. De er som skapt til å klatre i for små barn!

Det kan virke som kjedelig snusfornuft med alle bemerkninger om barn og sikkerhet, og barn trenger utfordringer for å lære av erfaring, men mange av ulykkene som skjer i hjemmet er unødvendige erfaringer og kan forhindres. Så jeg nevner noen enkle sikkerhetsregler til som jeg rett og slett ser på som en viktig del av innredningen. Husk barnesikring av elektriske støpsler, på vinduer og foran farlig varmekilder. Tenk også på at små barn putter alle ting i munnen for å utforske verden, unngå leker med små løse deler og skadelige miljøgifter. Og bruk enkle sikkerhetsforanstaltninger som følger med for eksempel en rullegardin som skal monteres. Det er sannsynligvis viktig!

Det går an å spare både lommebok og miljø ved å tenke gjenbruk. Gamle møbler kan få et nytt lag maling, gamle tekstiler kan få nytt liv i nye putetrekk og sengetepper. Og så er det faktisk morsomt, og hvorfor ikke bruke fantasien selv?

Innredning av oppholdsrom for barn er en morsom utfordring, hvor det virkelig er lov å være kreativ. Den dagen kommer fort da de vil bestemme alt selv og lage sin helt egen hule uten utidig innblanding av noe slag!


Barn og Design

Det er slutt på tiden da design- møbler hovedsakelig var forbeholdt voksne.
Design for barn er den nye trenden, skriver Nina Reetzke i artikkelen “Design classics as child`s play” (10 november 2011). Se hva du selv synes ved å gå inn på www.stylepark.com. Her finner du artikkelen under “News and Stories“. Stylepark har også en egen designside med barnemøbler. Søk så på Childrens furniture under "Design".

Du kan også søke på Childrens textiles og Childrens fabrics. Her finner du morsomme stoffer til barn fra produsenter som

Barn og Økologi

Hvis du er miljøbevisst og ønsker å handle økologisk, kan det være lurt å holde seg til Svanemerkede produkter. Nettsiden “er det farlig” (www.erdetfarlig.no) har oversikt over stoffer man bør unngå og produkter man kan velge i stedet. Der finner du også et standardbrev som kan sendes forhandlere før du kjøper bl.a. nye møbler eller bygningsprodukter, med spørsmål om hvilke stoffer produktene inneholder. Som forbruker har du etter miljøinformasjonsloven krav på å få vite dette.
Og som før sagt, gjenbruk er en billig, morsom og miljøbesparende måte og innrede et barnerom på. Designsidene kan også brukes som inspirasjonskilde for egen kreativitet og fargeglede!


ELLEN MOUM
Interiørarkitekt og småbarnspedagogTil Tema Tilbakemelding/Kommentarer

Til Forsiden